Олександр Довженко - Гомер світового кіно

       Італійські кінематографісти називали його "Гомером світового кіно", його стрічка – у п’ятірці найкращих за версією ЮНЕСКО.

"Слов’янство поки що дало світу лише одного митця, поета та мислителя", - так характерезував його Чарлі Чаплін.

Гадаєте, мова про якогось відомого голлівудського  режисера? Ні, все це про геніального українця Олександра Довженка.

Починав свою кар’єру Довженко, працюючи простим учителем у Житомирі. Згодом, 1919 року, він поповнив лави  армії УНР. У серпні цього ж року, коли Житомир захопила червона армія, майбутнього генія кіно, як "ворога селянсько-робітничої партії ", на 3 місяці заслали в концтабір. Пізніше Олександр Петрович змушений був стати членом Партії більшовиків України.

Цікаво, що 1923 року Довженка виключили з Компартії через бюрократичну помилку, тому до кінця життя легендарний режисер так і залишився безпартійним.

Особливе місце в житті режисера займає Одеса. Там 1926 року він зняв свої перші роботи. Тут же ж на світ з’явився його перший  відомий фільм "Звенигора". Ця стрічка з тріумфом обійшла екрани Європи, США та Канади.

Альберт Ейзенштейн після перегляду цієї стрічки заявив:

"…У повітрі стояло: серед нас нова людина кіно. Майстер свого жанру. Майстер своєї індивідуальності. І разом з тим майстер наш. Свій. Спільний. Перед нами була людина, яка створила нове в галузі кіно".

1930 року Довженко зняв стрічку "Земля " – фільм, що став вершиною його кар’єри. Стрічка зірвала аншлаг на екранах Голландії, Бельгії, Аргентини, Мексики, Канади, Англії, США та Греції. Після прем'єри в Берліні про Довженка та його фільм написали  48 статей, а в Італії кінематографісти назвали українця "Гомером кіно ".

Та от на батьківщині фільм розуміння не знайшов. Довженка звинуватили у "захисті куркулів та ностальгії за минулим", а фільм – заборонили.  Реабілітували легендарну стрічку вже після смерті Довженка, у 1965 році.

У той же час світові кінематографісти внесли фільм до 100 найкращих творів кіно. Після міжнародного референдуму у Брюсселі українську стрічку додали у перелік 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно.

Не втрачає актуальності та популярності "Земля" й нині. Так, нещодавно фонд ЮНЕСКО вніс роботу Довженка  у список  5 фільмів, які вважають світовими шедеврами.

Не стало легендарного режисера 25 листопада 1956 року. Помер український геній на своїй дачі під Москвою.  На похорон приїхала і делегація з України. На згадку про рідну землю друзі привезли сніп жита та яблука. А в могилу Довженка вкинули грудочку української землі: "Земля, по якій твої ноги ходили, нині з теплом тебе приймає» ".

На могилі українського режисера залишився лаконічний надпис російською: "Умер в воскресенье". Та поціновувачі його творчості читають це слово як "воскресіння".

Сам Довженко мріяв бути похованим у рідній українській землі. В останні роки свого життя він залишив такий запис у щоденнику:

"Я вмру в Москві, так і не побачивши України! Перед смертю попрошу Сталіна, аби, перед тим, як спалити мене в крематорії, з грудей моїх вийняли серце і закопали його в рідну землю, у Києві, десь над Дніпром, на горі"

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1689116371255701&id=100004720635525 

http://incognita.day.kyiv.ua/tvoya-naviki-varvara-dovzhenko.html

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Трішки поезії...

Завдання для учнів 5 класів

Перевір свої знання з теми" Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія"