7 грудня - Катерини та День української хустки


День святої Катерини вважається важливим святом не тільки для власниць цього імені, але й для всіх жінок. Особливо чекали його дівчата, адже в це свято проводять ворожіння на судженого.

Наші предки 7 грудня влаштовували жіночі посиденьки, ділилися плітками і секретами, збиралися на спільні ворожіння.

  • Найпопулярніше ворожіння в цей день пов'язано з вишневими гілками. Незаміжній дівчині з ранку потрібно зірвати гілку вишні і поставити в ємність з водою. Якщо на гілці до Різдва з'являться квіти, то шлюб буде дуже щасливим.
  • Скоринку хліба з вечері потрібно покласти під подушку і сказати: "Суджений мій, приходь скоріше, нагодую тебе". Тоді дівчині повинен приснитися наречений.
  • Уранці потрібно набрати в таз або велику миску воду і вмитися. Якщо кільця  на воді швидко зникнуть, то скоро дівчина зустріне свою долю. 
День ангела Катерини / фото Wikipedia
За матеріалами: https://www.unian.ua/lite/holidays/den-katerini-2021-data-istoriya-svyata-golovni-tradiciji-11630779.html

 З 2019 року 7 грудня в Україні відзначають День хустки, що є своєрідним оберегом для жінок і дівчат, який, як і вишиванка, передається з покоління в покоління і символізує любов і вірність традиціям. 

Для учнів 6-их класів учителем української мови та літератури Н. М. Пацариною було проведено пізнавальну годину "Українська хустка - оберіг для сім'ї". Педагог розповіла про особливості зав'язування хустки, використання її в побуті.



Більше цікавої інформації за покликаннями:

https://www.youtube.com/watch?v=hitD1gD1XdI 

https://www.youtube.com/watch?v=hBcG6epfKBg 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Трішки поезії...

Завдання для учнів 5 класів

Перевір свої знання з теми" Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія"