Пам'ятаємо! Перемагаємо!

8 травня День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв ...
8-9 травня – День пам'яті та примирення і 72-а річниця перемоги ...

Cтилізоване зображення квітки червоного маку “Мак пам’яті” та гасло “1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо” 
Весна іде, і переможним кроком        
В тюльпановому вічному вогні 
Йде травень крізь хвилини, дні і роки,
Несе нащадкам спогади свої.
 Весна іде квітчасто, гордо, юно,       
Як втілення найчарівніших снів,
О, весно красна, ти ще не забула
В історії своїх жахливих днів?

Людська пам’ять…            
Вона має свої межі. Людина може забути щось, однак усі не можуть забути все. 
Друга світова війна почалася 1 вересня 1939 р. Того вікопомного вересневого дня гітлерівська Німеччина напала на мирну Польщу. Ця іскра швидко перетворювалася у світову пожежу. А вже 17 вересня 1939 року Сталінська радянська імперія, що важким чоботом розтоптала Наддніпрянщину, під лицемірним приводом порятунку Західної України від німецьких фашистів кинулася й собі звіряче шматувати Польщу, до складу якої на той час входили західноукраїнські землі... Остерігаючись подальшого наступу сталінської Червоної Армії, Гітлер ударив першим. Сталося це недільного ранку 22 червня 1941 року. У вогняному смерчі Другої Світової війни запалала вся Україна...

Тремтять гармати. Б’є на спалах дзвін.                                                                                      Залізні круки вилітають з хмари.
Горить Вкраїна з чотирьох сторін
І  на чужинців просить з неба кари.

 Вкраїну хоч із краю в край сходи,                 
Усі роздоли, всі її простори,-
Навряд чи знайдеться десь двір, куди                                                                                                 
Не внадилося б  ненависне горе.


Майже 7 млн. українців воювало у складі Червоної армії в роки війни.
100 тисяч українців боронили рідну землю від агресора в рядах Української Повстанської армії.
 Від 9 до 10 млн. українських людей загинули під час Другої Світової війни.
 Війна нагадує про себе тисячами обелісків і братських могил. Вони- святиня нашої пам’яті . Сьогодні ми віддаємо данину  пам’яті тим, хто загинув на фронтах Другої Світової війни, хто віддав життя, щоб ми жили щасливо.

 Вони у битві чесно полягли,
А іншого – ні вибору, ні змоги.
 Вони загинули. Але перемогли,
Бо віддали життя для Перемоги!

Біля братської могили тихо стоїмо,
І спогад приходить, мов тихе зітхання,
Пливе, наче вічність, здобута в бою
Хвилина мовчання.

 Натягнуті нерви, немов тятива.
Пронизує пам'ять скорбота прощання,
І сумно згасає, і тяжко сплива
Хвилина мовчання.

 І подвиги мужні, і дружнє плече,
І роки надій, перемог , сподівання, 
І серце сльозою нараз опече
Хвилина мовчання.

День пам’яті полеглих у  Другій Світовій війні - це лише часточка великої данини пошани  ветеранам, які своєю кров’ю відстояли нашу свободу.

Ми свято шануємо пам’ять усіх,
Хто власним життям нашу гідність зберіг,
Хто впав за свободу у грізну годину,
За землю священну, за Україну.


8 - 9 травня в багатьох країнах світу згадують події Другої світової війни, адже це найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло за різними оцінками від 50 до 85 мільйонів людей. 
“Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться”, - вважає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
День пам’яті та примирення та День перемоги символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Вона скінчилася і найважливішим її підсумком має бути не перемога, а мир.
Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939–1945 років. 
Трагедія Українського народу в роки Другої світової полягала в тому, що на час початку війни він був розділений між кількома державами. Українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. За панування над Україною воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Кожна сторона протистояння намагалася продемонструвати на наших землях прихильність до українства. Однак єдиним справді українським суб’єктом у роки війни був визвольний рух – передовсім, Українська повстанська армія.
У Другій світовій війні Україні випала героїчна і разом з тим трагічна роль. Єднання суспільства навколо усвідомлення цієї істини й надалі сприятиме ефективному протистоянню зовнішнім викликам та загрозам.
Сьогодні Україна, як і в роки Другої світової війни є епіцентром протистояння агресору, важливим чинником європейської безпеки.
Цими днями рекомендовано доповнити одяг червоним маком – символом пам’яті, почепивши квітку на лівій стороні грудей, якомога ближче до серця.   Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Рекомендується виготовляти стилізовані червоні маки з паперу або тканини та 
Рекомендую подивитися фільм про українську снайперку Людмилу Павличенко (покликання на трейлер): https://www.youtube.com/watch?v=B7ZssuX2twY
Фільм можна знайти в Інтернеті. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Трішки поезії...

Завдання для учнів 5 класів

Перевір свої знання з теми" Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія"