Рідна мова - основа життя



У п'ятницю, 12 листопада,  гімназисти та вчителі мали чергову  нагоду вклонитися Слову в його красі та виразності, влучності та розмаїтті, взявши участь у XXII Міжнародному конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика.

Мова, як величний Дніпро, увібрала в себе крапельки, струмочки слів, фразеологізмів, прислів'їв, приказок, думок, текстів, живого спілкування і стала душею нації, її генетичним кодом.



Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, поглиблювалося під пером Івана Котляревського, утверджувалося національним пророком  Тарасом Шевченком, удосконалювалося згодом І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, ставало зброєю для Лесі Українки, гімном для Івана Франка, відлунювало тінями предків у М. Коцюбинського, сонячними кларнетами вигравало в П. Тичини, іскрометним сміхом наповнювалося в Остапа Вишні, розцвітало калиною на колимськім морозі і стоїчно витримувало життєві круговерті разом зі Стусом, щоб інкрустуватися геніальної Ліною Костенко і стати неповторністю, безсмертним порухом душі. 

Пам'ятаймо: без рідної мови ніхто з нас не зможе повноцінно почувати себе частинкою власного народу, його історії та культури. З гідністю і шаною ми маємо усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім.

Найкращі знавці рідної мови,  які тонко й глибоко відчувають ніжну й замріяну  душу великого українського народу, втілену в багатогранному слові, розкривали таємниці  материнської  мови, виконуючи цікаві завдання конкурсних робіт і демонструючи при цьому свої творчі здібності. 

Вітаємо всіх учасників та призерів!

Цьогоріч призерами стали й учні 6-Б класу - Шикман Марія (II місце), Краснюк Владислав (III місце).  




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Трішки поезії...

Завдання для учнів 5 класів

Перевір свої знання з теми" Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія"