Нескорені українки

Минулого тижня в 6-Б класі  було розпочато цикл  пізнавальних години з класним керівником  про сильних духом мисткинь "Нескорені українки". 

 Олена Кульчицька:спадщина модерної галичанки - На скрижалях

   Розпочали зі знайомства з творчістю Олени Кульчицької, яка була першою жінкою-художницею в Україні з професійною освітою. Повчальним, хоча доволі складним був життєвий шлях майстрині пензля. Учні підготували презентацію доробку Олени Кульчицької, ділилися своїми враженнями від репродукцій її полотен, захоплювалися стійкістю та  мужністю жінки, завдяки старанням якої ми сьогодні маємо унікальні свідчення національного строю, увіковічнені в малюнках мисткині.

Художниця Олена Кульчицька – Роман СвередюкКульчицька Олена – Бібліотека українського мистецтва

Далі шестикласники поринули у квітковий дивосвіт геніальної Катерини Білокур, яка зачарувала не тільки своїми роботами, а й вмінням боротися за власні переконання, за право жити й творити за велінням серця. Ця, на перший погляд, проста сільська жінка стала володарем своєї долі, хоча й заплатила високу ціну. 

  Катерина Білокур. До 120-річчя від дня народження - Державна бібліотека  України для юнацтва

Ім’я Катерини Білокур внесене до книги  «100 великих українців». Творчість художниці належить до найкращих досягнень української культури  ХХ-го століття і є предметом вивчень та досліджень мистецтвознавців.

«Твори Катерини Білокур назавжди ввійшли в золотий фонд української культури. Вони з тих багатств, що їх Україна вносить до скарбниці мистецтва світового», – так говорив про цю видатну художницю письменник Олесь Гончар. Під час експонування її картин в Парижі 1954-го року великий Пабло Пікассо підтвердив цю думку: «Якби у нас була художниця такого рівня майстерності, ми б примусили увесь світ говорити про неї».

Натхненні квітковим різнобарв'ям   шедеврів Катерини Білокур, учні 6-Б класу писали асоціативні етюди "Життя в обіймах квітів", а любителі художнього слова взялися за прочитання роману В.Яворівського "Муза польових квітів".

 Квіти Катерини БілокурКвіти Катерини Білокур

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Трішки поезії...

Завдання для учнів 5 класів

Перевір свої знання з теми" Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія"