До духовних джерел. Сторінка 1

Заліщицька державна гімназія цьогоріч продовжує роботу в регіональному проєкті щодо впровадження цінностей УХВЛ в освітній процес, одна з яких - бути українцем:

"Мораль і духовні цінності не можуть бути відкладеними на завтра. Вони завжди потрібні сьогодні.

Сучасне поняття «бути українцем» передбачає кілька рівнозначних напрямів праці над собою.

Перше і найважливіше: потрібно плекати національну гідність...




Бути українцем означає усвідомлювати свою причетність до України і розвивати інтелектуальну, духовну та політичну україноцентричність: внутрішню — ту, яка постає з особистого зусилля кожного з нас, — єдність нашого народу, його земель, культури, історії і майбутнього.

Бути українцем означає володіти українською мовою або прагнути до оволодіння нею: не лише мова робить з нас українців, але саме та колосальна енергія, яка походить від особистого зусилля дбати про українську мову, навчитися і спілкуватися нею, й перетворює нас із населення в єдиний народ".

Відповідно до плану роботи закладу освіти, під час осінніх канікул учні 6-Б та двох 7 класів здійснили  мандрівку мальовничими Карпатами, щоб познайомитися з традиціями та особливостями побуту колоритного етносу України - гуцулів. 

Неймовірна краса осінніх гір, багатство духовного світу щирих людей зачаровували нас, заряджали енергією добра, позитиву, щирості.


Наша захоплива подорож тривала 2 дні. Мандрівка розпочалася з серця Карпат - Верховини. Тут ми мали змогу пізнати багатство духовного та матеріального світів мешканців гірського регіону. 

Розпочали з надзвичайно цікавої екскурсії в музеї фільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова за однойменною повістю геніального Михайла Коцюбинського. Господиня оселі щиро привітала нас мелодій ними співанками, гуцульськими примівками й розпочала знайомство з культовим фільмом, який гідно поцінований у світі, адже вивчається у Голлівудських кіностудіях, а повість внесена до списку обов'язкових для вивчення творів світової літератури у Гарвардському університеті.
 Пані Марія поєднувала розповідь з коломийками, які ілюстрували колорит регіону, а також звертала увагу слухачів на світлини, що увіковічнили моменти з фільму, та одяг, який використовувався під час зйомок.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Трішки поезії...

Завдання для учнів 5 класів

Перевір свої знання з теми" Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія"