Під Покровом Пресвятої Богородиці

      Минулого тижня в Заліщицькій державній гімназії пройшов ряд заходів з нагоди Дня захисників і захисниць України. 


      Розпочали святкування 13 жовтня із зустрічі з істориком-краєзнавцем, педагогом, автором серії книг про Заліщицьку землю та її людей Михайлом Васильовичем Сопилюком. У переддень величного свята Покрови Пресвятої Богородиці а також Дня УПА гість презентував свою книгу " Степан Слободян -провідник ОУН Карпатського краю". Це видання про нашого земляка, справжнього героя, який посмертно був нагороджений найвищими відзнаками - Срібним і Бронзовим хрестами, а також  сильну духом людину, творчу й харизматичну особистість, відданого поборника волі для нашої Батьківщини.

 

        Автор книги поділився зі слухачами історією її створення, розкрив основні віхи, на жаль, короткого життя героя, але надзвичайно активного, адже з 27 років життя Степан Слободян 10 років присвятив національно-визвольній боротьбі і роботі в підпіллі, як цього вимагала конспірація. Разом із дружиною Марією, яка, до речі, була друкаркою в ОУН, стояли разом до кінця на сторожі правди. 

  

 На цій світлині автор книги Михайло Сопилюк разом з племінницею героя Олександрою Войчишин, директором Заліщицької державної гімназії.

   Того ж дня, 13 жовтня, відбувся конкурс читців патріотичної поезії та виконавців пісні, що став надзвичайно урочистою подією.  З великим ентузіазмом гімназисти взяли участь у святі, запропонувавши увазі глядачів і журі жанрове розмаїття лірики, дзвінкі переливи мелодійного солоспіву та майстерного виконання української патріотичної пісні дуетами, тріо, квартетами. 

Переможці та учасники дійства отримали відповідні нагороди, а володарями гран-прі стали учні 6-Б класу Краснюк Владислав у номінації "Поезія"("До Основ'яненка") та Гірчак Юлія у номінації "Пісня" ("Родина").

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Трішки поезії...

Завдання для учнів 5 класів

Перевір свої знання з теми" Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія"